A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кетрисанівська сільська територіальна громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

ПРО ЗАБОРОНУ СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ ТРАВИ

Дата: 01.11.2022 15:09
Кількість переглядів: 47

 Восени мешканці населених пунктів із дбайливою ретельністю прибирають свої присадибні ділянки та спалюють листя, суху траву, дрібне гілля. При цьому переконані, що таким чином попіл від старих рослин удобрює землю для нових, тож так підвищують родючість.

Однак, це думка оманлива, адже насправді спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, пошкодження нижніх частин дерев, кущів та верхніх частин коріння

Згідно з чинним законодавством спалювати суху рослинність ЗАБОРОНЕНО. Окрім того, спалювання сухої рослинності у воєнний час прирівнюється до диверсійної роботи і розцінюються як злочин, за який передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років або довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Ідеальний спосіб позбутися решток трави, листя та бур’янів - перетворити на цінне добриво шляхом компостування. Компост із бур'янів, листя, трави – це ідеальне добриво, яке можна робити самостійно, регулярно і без грошових витрат. Його можна використовувати як високоякісне органічне добриво у саду та на городі для підживлення ґрунту і підвищення його родючості.

 

Пам’ятайте, спалюючи суху траву та рослинні залишки, ви:

  • ОТРУЮЄТЕ ПОВІТРЯ 

Дим від спалювання трави подразнює очі, має неприємний запах, може викликати алергії. Спалюючи траву у місті, ви спалюєте солі важких металів, що осіли на рослинах - такий дим отруйний. До того ж, у купках сухої трави і хмизу часто є сміття, зокрема і небезпечне для спалювання, наприклад, пластикові пляшки, поліетилен. На забруднених радіонуклідами територіях у повітря з вогнем і димом потрапляють радіоактивні речовини, які вітром переносяться на значні відстані. У сільській місцевості у вогні згорають залишки добрив і отрутохімікатів, утворюючи летючі токсичні органічні і неорганічні сполуки. При випалюванні трави вздовж автодоріг відбувається забруднення повітря важкими металами.

  • ВРАЖАЄТЕ СВОЄ ЗДОРОВ'Я ТА ЗДОРОВ'Я СВОЇХ РІДНИХ

Разом з димом у повітря, а потім і в легені людини потрапляють важкі метали: діоксини, бензопірени та різноманітні карцерогенні сполуки. Це провокує загострення хронічних хвороб (астма, бронхіт, тонзиліт) та виникнення нових (в тому числі й онкологічних) захворювань.

  • ЗАПОДІЮЄТЕ ШКОДУ ГРУНТУ І ЗЕМЛІ

Висока температура знищує мікрофлору ґрунту, що збіднює його склад і порушує його структуру. За нормальних умов залишки трави й листя перегнивають, утворюють гумус і підживлюють ґрунти. Випалювання сухої рослинності, стерні посилюють процеси водної та вітрової ерозії земель. Це призводить до деградації ґрунтів. 

  • ПОШКОДЖУЄТЕ РОСЛИНИ

Знищуються молоді пагони рослин, насіння, корені майбутньої рослинності, так що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Пошкоджується прикоренева частина дерев, що може призвести до їх хвороб і загибелі.

  • ЗНИЩУЄТЕ ПТАХІВ І ТВАРИН

Вогнем знищуються гнізда птахів, таких як: польовий і лісовий жайворонки, чайка, очеретяна і звичайна вівсянки, крижень, очеретянка тощо. Також знищуються тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні.  Під час пожеж гине багато комах, їх личинки й лялечки, а також сонечка, дощові черв’яки та інші дрібні тварини, які беруть участь у процесі утворення ґрунту. Те, що для людей суха непотрібна трава, для інших живих істот – житло, притулок, їжа, будівельний матеріал для житла.

Якщо Ви стали свідками спалювання сухої рослинності:

  • повідомте поліцію (поліція зобов’язана прийняти виклик, приїхати на місце злочину і скласти протокол)
  • сфотографуйте порушення

    Бобринецьке управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь