A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кетрисанівська сільська територіальна громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Радон і рак

Дата: 16.11.2022 09:27
Кількість переглядів: 64

Фото без описуРадон є другою за значимістю причиною розвитку раку легенів у багатьох країнах. За оцінками експертів ВООЗ, радон викликає від 3% до 14% всіх випадків раку легенів в залежності від середнього рівня концентрації радону в повітрі в різних країнах.

Чим нижче рівень концентрації радону в будинку, тим менше ризик, так як пороговий рівень, нижче якого вплив радону не представляє небезпеки, невідомий.

Що таке радон?

Радон є хімічно інертним природним радіоактивним газом, не має запаху, кольору і смаку. Він утворюється в процесі природного радіоактивного розпаду урану, який виявляється в кам'яних породах і ґрунті. Радон може також бути присутнім у воді.

 

Радон легко виділяється з грунту в повітря, де він розпадається на недовговічні продукти, звані дочірніми продуктами радону. При розпаді ці дочірні продукти радону виділяють радіоактивні альфа-частинки і прикріплюються до аерозолів, порошинок і інших часточок, що містяться в повітрі. Коли ми дихаємо, дочірні продукти радону осідають в клітинах, що вистилають дихальні шляхи, де альфа-частинки можуть пошкодити ДНК і потенційно привести до розвитку раку легенів.

Рівні концентрації радону у відкритому повітрі зазвичай дуже низькі. Середній рівень концентрації радону у відкритому повітрі коливається від 5 до 15 Бк/м3. Усередині приміщень рівні концентрації радону вищі, а найвищі рівні відзначаються в таких місцях, як рудники, печери та водолікарні.

Вплив радону на здоров'я

У багатьох країнах радон є другою за значимістю причиною розвитку раку легенів після куріння. Частка випадків раку легенів, викликаних радоном, оцінюється від 3% до 14%. Значні наслідки для здоров'я спостерігаються серед працівників уранових рудників, що піддаються впливу радону у високих концентраціях. Однак дослідження, проведені в Європі, Північній Америці та Китаї, підтвердили, що низькі рівні концентрації радону, такі як рівні в будинках, також представляють ризики для здоров'я і значною мірою сприяють захворюваності раком легенів у всьому світі.

При зростанні концентрації радону на 100 Бк/м3 ризик розвитку раку легенів збільшується на 16%. Ймовірність того, що радон призведе до розвитку раку легенів, у курців значно вище.

Більшість людей піддається найбільшому впливу радону в будинках. Концентрація радону в повітрі в будинках залежить від таких аспектів, як:

  • кількість урану, що міститься в каменях і грунті під будинком;
  • шляхи проникнення радону в будинок;
  • рівень обміну між повітрям всередині приміщень і зовнішнім повітрям, який залежить від конструкції будинку, застосовування практики провітрювання та герметичності вікон.

Радон проникає в будинки через:

  • тріщини в бетоні в місцях з'єднання підлоги і стін;
  • щілини в підлогах;
  • невеликі пори в стінах з пустотілих блоків;
  • стічні та дренажні труби.

Рівні концентрації радону зазвичай вищі в підвалах, льохах і інших приміщеннях, що прилягають до грунту.

Зниження концентрації радону в будинках

Рівні концентрації радону можна знизити шляхом:

  • поліпшення вентиляції будинку;
  • запобігання проникнення радону з підвальних приміщень у житлові кімнати;
  • посилення вентиляції під підлогою;
  • установка системи для видалення радону в підвальних приміщеннях;
  • герметизації підлоги і стін;
  • установка системи з позитивним тиском або вентиляційної системи.

При будівництві нових будинків необхідно враховувати радоноопасність, особливо в районах з високою концентрацією радону.     Досвід показує, що пасивні системи зниження концентрації радону здатні знизити рівень концентрації радону всередині приміщень на 50%, а за наявності спеціальних вентиляторів рівні радону можна знизити ще більше.

Бобринецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь